КУЛИНАРЕН МАГАЗИН  „ПРИ КРАВАТА“

Защо създадохме този магазин?

Малките производители с високото качество!
Спомняте ли си за времето, когато вашите баби и дядовци на село са гледали крави, овце или кози? Вероятно си спомняте вкусното сирене с лютеница, което мажехте по филиите с хляб през лятната ваканция и дъха на истинско мляко, току-що издоено от кравата.
Години наред, заради тежката икономическа ситуация у нас, качеството на продуктите все повече падаше, а големите мандри бяха принудени да използват различни добавки и ниско качество на млякото, за да отговорят на количеството търсене на пазара.
Има ли обаче останали още мандри, които да произвеждат истински млечни продукти, които да ви напомнят за онзи вкус от детството, когато сядахме на селската трапеза и ядяхме истински вкусни неща.
След задълбочено проучване на млечните продукти и редица разговори с експерти се спряхме на няколко определени мандри, които доставят качествени продукти, познати от масата на баба и дядо.

Какво е полезно да ядем?

През годините, качеството на храната у нас намаля и редица лекари и експерти предупредиха, че българинът не живее здравословно и причината за редица заболявания е храната, която ядем.
Ето защо избрахме висококачествените продукти на мандрите от село Борино, Сърница, Забърдо, Родопа Милк, Герзовица, Съединение, Кърнаре, КОС Смолян.

Защо продуктите са от Родопите?

Продуктите на мандрите в Родопите, освен, че са качествени, са и обществено значими за страната.
През годините Родопите се превръщат в символ на българщината, а така също и в синоним на чистота и качество. Климатът, тучните ливади и пасища, качествените породи животни, предразполагат за отглеждане и добив на мляко и млечни продукти от местните крави, овце и кози.
Представяме ви накратко нашите мандри, които доставят продуктите в млекарница „При Кравата“.

МАНДРА „БОРИНО“
Мандрата на собственика Джамал Уланов се намира в Западните Родопи в с. Борино – между градовете Девин и Доспат.
Село Борино е разположено в югозападнитe Родопи.
До него се намират селата Чала и Гьоврен.
Фирма ЕТ УЛАН – ДЖАМАЛ УЛАНОВ се занимава с производство на млечни продукти. На пазара е от 1998-а година.
Мандрата произвежда кашкавал и извара от първокачествено краве мляко, по класическа технология. Вкусът и качеството на продуктите се дължи на отличната суровина и дългогодишния опит на технолозите и специалистите в предприятието.
Важно е да се отбележи, че на пазара има още няколко марки с това име, но ние гарантираме за продукцията на мандрата на Джамал Уланов, която е доказала през годините качеството на продуктите, които предлага.

МАНДРА „ЗАБЪРДО“
Село Забърдо се намира в Западните Родопи и е част от община Чепеларе, област Смолян. Селището е много старо, има доказателства, че е съществувало още през 4-и – 5-и век.
Основен поминък на хората е земеделието и животновъдството.
Мандра „СКОРПИОН 21“ ООД се намира в с. Забърдо.
Фирмата гарантира високото качество на продуктите си, като използва като суровина абсолютно чисто прясно мляко.
Мандра „СКОРПИОН 21“ ООД с. Забърдо произвежда:
Бяло саламурено краве сирене, овче сирене, козе сирене, кашкавал от краве мляко, кашкавал „Балкан“, домашно масло и извара.

МАНДРА „КОС СМОЛЯН“
Опитна станция по животновъдство и земеделие Смолян е разположена в Средните Родопи, с типичен планински релеф с надморска височина 1070 м. като съществено се отличава със своите специфични климатични и природни условия.
Днес в Опитна станция по животновъдство и земеделие Смолян работят научни сътрудници по направления на изследвания в областта на селекция и технология в говедовъдството, овцевъдството, растениевъдството и пчеларството.
В Експерименталната база се отглеждат крави и овце от Каракачанската и Цигайска порода, които са раположени на 1000 дка ливади и пасища. Единственото и най-голямо племенно стадо, оторизирано от МЗГ от породата Българско родопско говедо се намира в ОСЖЗ – гр. Смолян.
В базата се съхраняват като генофонд овце от каракачанска и цигайска порода, както и българската медоносна пчела.
От 1994 г. работи цех за млечни продукти, като в него се преработва суровото мляко от кравекомплекса и овцефермата. През месец март 2006 г. цехът е приведен съгласно европейските стандарти. Продуктите, които се произвеждат са краве кисело мляко в кофички, прясно пастьоризирано мляко и масло, които намират много добър пазар. Опитната станция съществува от 1928-а година.

МАНДРА „ГЕРЗОВИЦА“

„Герзовица“ е името на местност в Средните Родопи, в която се намира затвора и стопанството на лишените от свобода в Смолян. Затворниците отглеждат стадо крави и стадо овце, от чието мляко се произвежда кисело мляко с марката „Герзовица” и сирене с марка „Герзовица”.
Мандрата към затворническото общежитие има всички необходими разрешителни за производство и продажба на кисело мляко и сирене. Има изградена модерна инсталация за производство на екологичната продукция.
Кисело мляко „Герзовица“ и сирене „Герзовица” се прави от 100 процента мляко. В основата на успеха на сирене и кисело мляко „Герзовица“ са елитни породи крави и овце, които дават мляко с висока масленост.

МАНДРА „СЪРНИЦА“
Млекопреработвателно предприятие – Сърница е открито през лятото на 2013г. То е разположено в един от най-привлекателните райони на Западните Родопи. Покрай града минава р. Доспат, която се влива в едноименния язовир „Доспат”, който е с дължина около 19 км. Районът е екологично чист и е със средна надморска височина 1200 метра.
Предприятието е сравнително ново, компактно и удобно, което съчетавайки традиционните и класически технологии с модернизирано технологично оборудване, произвежда качествени и екологично чисти млечни продукти. Към днешна дата в предприятието функционират малки цехове за производство на кашкавал, масло и извара, от 100% свежо краве мляко, под търговската марка „ Сърница”. Най-популярният продукт е ръчният кашкавал, който се счита за номер едно. Качествено е и кравето масло, което е доста рядка серия.
От началото на 2015г. се разработват проекти за внедряване на технологии, свързани с производството на различни видове сирена.
Капацитетът на предприятието за момента е 3 тона преработено мляко на ден, което мляко се доставя от категоризирани и сертифицирани съгласно европейските изисквания ферми. Персоналът се състои от около 10 човека, което от своя страна е предпоставка за по- лесно управление на производствените процеси, контрол на качеството на труда, спазване на хигиенните изисквания, по- голяма колективност и всеотдайност.

МЕСНИ ПРОДУКТИ „ЕЛКО МЕС“, „ВЕЛЕВ“ И „БРАТЯ КЪРТЕВИ“
Месните продукти в магазините „Кравата от Родопите“ се добиват от говеждо, телешко, агнешко, конско и свинско месо.
Произвежданите колбаси са под търговските марки – ВЕЛЕВ, БРАТЯ КЪРТЕВИ и ЕЛКО МЕС, които отговарят на всички европейски изисквания за употреба и разпространение на месото и месните продукти.
Истинските меса и перфектната обработка на луканките и суджуците осигурява неподправен вкус, граден с години от старите майстори, които двете фирми продължават да развиват и надграждат.
В Родопите и региона, хората от векове отглеждат животни и обработват месото по специфичен начин, с подправки и качество, доказано с годините.
Представяме на вашето внимание три вида луканки от Елко Мес – домашна, бабек и суджук.
Така също ви представяме пет вида колбаси, произведени от Братя Къртеви – Панагюрска луканка, Смядовска луканка, Петрохан, Телешка луканка, луканката на Братя Къртеви по оригинална рецепта, както и Телешки и Конски суджук.
Продуктите на Братя Къртеви и на Елко Мес са доказани с качеството и вкуса си в Родопите и близките райони Пловдив и Асеновград. Велев предлага уникален телешки суджук и еленско филе.

Защо сме полезни на обществото?

В забързания град и бързината на живот, все по-малко хора имат възможност да посещават различни малки населени места, където природата и местните хора се стремят да изкарват поминъка си, занимавайки се със земеделие и животновъдство.
Качествените храни и продукти е нужно да намират разпространение, не само на местна почва, а и в големите градове.
От друга страна, хората в големия град със забързаното си ежедневие, все по-трудно намират време да отделят внимание и на качеството на храна, което употребяват.
Ето защо донесохме продуктите от малките села в големия град и спомагаме за удовлетворяване на нуждите, както на малките производители, така и на изискващите качество, потребители.
Млекарница „При кравата“ работи с изброените по-горе мандри и предлага на клиентите си качество и вкус, запомнен от години по българските земи.